Apple, Airport Express, Airtunes, oh my!

Vandaag de Airport Express uitgepakt, leuk joh! Je steekt het ding gewoon in het stopcontact en je kunt aan de slag met WiFi, netwerk, USB en audio (zie plaatje – (C) Apple.nl)

Het ding kan op verschillende manieren geconfigureerd worden – WiFi basisstation (met bv. een DSL-modem aan de Ethernet-poort), WiFi extender of zelfs een WiFi repeater, het zogenaamde Wireless Distribution System (WDS).

Ik wil ‘m via WiFi aan het bestaande draadloze netwerk koppelen, dus dat wordt iets met WDS. De audio-uitgang gaat via een optische link (3.5mm naar TosLink) naar de surround-receiver in de slaapkamer. De Ethernet-poort wordt verbonden met m’n oude Xbox die als mediacenter (XBMC) dienst doet. Als WDS is ingeschakeld, worden WiFi en de Ethernet-port in Bridging mode geschakeld. Dus dit zou perfect moeten gaan werken.

Het configureren van WDS was niet helemaal triviaal – je moet namelijk eerst op je (compatible!) basis-station de WDS aanzetten. Op de Time Capsule doe je dat door Airport Utility op te starten (ik heb natuurlijk alles Engelstalig ingesteld):

  1. Selecteer je Time Capsule
  2. Kies voor Manual Setup
  3. Ga naar het “Wireless” tabje
  4. Plaats een vinkje bij “Allow this network to be extended”
  5. Klik op “Update”

Je Time Capsule wordt nu opnieuw gestart. Daarna kun je verder met de Airport Express, wederom via Airport Utility:

  1. Steek de Airport Express in het stopcontact
  2. Selecteer je Airport Express (“Base Station facabc”)
  3. Laat je assisteren tijdens de setup, zie screenshots
Het resultaat mag er zijn – in iTunes staat nu rechtsonder een speaker-keuze menu. Hier kies je waar je je muziek wil horen, echt heel tof. En het klinkt prima, vanwege de optische link naar de versterker!