Meterkast verbouwing

Er moest nogal wat gesleuteld worden in de meterkast nu de glasvezel is aangelegd:

  • Televisie/Radio
  • Netwerk
  • Telefonie/ISDN

Allereerst de TV maar eens aangepakt, niet echt moeilijk – een nieuwe splitter met F-Connectors gemonteerd, en het laatste stuk UPC opgeruimd ;-) De beeldkwaliteit is perfect – Ons Net Eindhoven heeft niets teveel beloofd! Bij UPC werd de analoge beeldkwaliteit steeds slechter (je zou bijna denken dat ze bewust aan de knoppen draaien…) – simpel omprikken naar ONE gaf een zichtbare verbetering, met de bestaande splitter en bekabeling, dus daar lag het niet aan.

Het netwerk is een lastiger verhaal. De nieuwe verbinding, 100Mbps, is teveel voor de beperkte capaciteit van de Fritz!Box Fon WLAN 7170 – die was gemaakt voor een veel langzamere ADSL-verbinding. Daarom moet er een nieuwe router/firewall komen, maar die kan niet in de meterkast komen te staan.

Het wordt een virtuele firewall appliance die op mijn CentOS/Xen server gaat draaien. Nu komt het probleem: er ligt maar 1 UTP-kabel, en dat moeten er 2 worden. Gelukkig kun je een UTP-kabel ook splitsen en gebruiken voor 2x 100Mbps verbindingen. Bij Egas twee opbouwdozen met 2x RJ-45 (Keystone systeem) gekocht zodat het netjes afgewerkt kon worden. Nu heb ik dus 2x 100Mbps over een enkele UTP-kabel ;-)

Tenslotte de Telefonie/ISDN bekabeling nog wat gefatsoeneerd en netjes vastgezet. Nu is het wachten op de ISDN-migratie van KPN naar ONE… Volgende week donderdag – als dat maar goed gaat!